Tofu ze szpinakiem w sosie curry
Te Tofu ze szpinakiem w sosie curry jest aromatycznie doprawione i smacznie kremowe. Nadaje się zarówno jako przystawka jak i danie główne a pasuje do niego ryż lub chlebek naan.
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 45minut
Porcje Czas przygotowania
4 porcje 45minut
Składniki
Tofu
Szpinak w sosie curry
Sposób przygotowania
  1. Do przygotowania tofu: podgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Teraz wrzuć kostki tofu, wymieszaj i smaż dwie do trzech minut. Zredukuj ogień. Dodaj sól, kminek, czosnek, Garam masala, indyjską czarną sól i pieprz cayenne, dobrze wymieszaj by kostki tofu były równomiernie pokryte marynatą. Odstaw patelnię na bok.
  2. Do przygotowania szpinaku w sosie curry: wszystkie składniki oprócz kremu z orzechów nerkowca i płatków chili zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj masę do tofu na patelni i dobrze wymieszaj. Duś na średnio-małym ogniu przez około 12-15 minut by czosnek w sosie miał mniej intensywny zapach a sos pożądaną konsystencję.
  3. Jeśli potrzeba, dopraw jeszcze solą i przyprawami. Serwuj na gorąco i przystrój kremem z orzechów nerkowca i płatkami chili.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Tofu ze szpinakiem w sosie curry pochodzi z książki »Vegane indische Küche« autorki: Richa Hingle.

Foto © Richa Hingle