Proponujemy Wegański sernik po wiedeńsku – w nowej wersji bo zrobiony z tofu i kaszy jaglanej, tradycyjny bo z rodzynkami i polany czekoladą. Doskonały deser na niejedną bardziej lub mniej uroczystą okazję.
Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz, zalej mlekiem roślinnym i gotuj około 15-20 minut (aż będzie bardzo miękka). Tofu pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Dodaj olej, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, posłodź i zblenduj wszystko razem. Następnie dodaj rodzynki i wymieszaj.
Masę wyłóż do wysmarowanej olejem tortownicy (o średnicy 21 cm).
Piecz około 40 minut w 180 stopniach.
Czekoladę roztop z czterema łyżkami mleka roślinnego lub wody i polej nią ciasto. Poczekaj aż wystygnie – i gotowe!
Pozostałe informacje
Ten przepis na Wegański sernik wiedeński pochodzi z blogu Veganbanda.