Wegańskie pączki
Pyszny i prosty przepis na wegańskie pączki idealne na Tłusty Czwartek, ale nie tylko. Przygotuj je na imprezę, spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Porcje Czas przygotowania
12porcji 1godzina
Porcje Czas przygotowania
12porcji 1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Zmiksuj razem przez ok. 2 minuty: mleko roślinne, drożdże i cukier
  2. Dodaj mąkę, mus z jabłek i sól i ugniataj przez minutę, aż powstanie ciasto.
  3. Dodaj margarynę roślinną i wszystko jeszcze raz ugniataj przez ok. 5 minut.
  4. Rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej i uformuj z niego 12 kulek, a następnie umieść je na arkuszu papieru do pieczenia, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu przez 30 do 45 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (opcja opiekania z obu stron). Piecz pączki przez 15-17 minut, aż będą złotobrązowe. Następnie wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i odczekaj kilka minut.
  6. W międzyczasie napełnij dżemem rękaw cukierniczy. Napełnij jeszcze ciepłe pączki dżemem, po prostu włóż wylewkę z korkiem z boku każdego pączka.
  7. Posmaruj jeszcze ciepłe pączki margaryną roślinną (np. za pomocą pędzla kuchennego) i posyp je z wierzchu cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na „Wegańskie pączki” pochodzi z bloga Einfach Stephie.

Foto © ChristArt – Adobe Stock