Zapiekanka z brukwi w stylu gratin
Proponujemy przepis na lekką i delikatną Zapiekankę-gratin z brukwi. Brukiew to warzywo zapomniane i mało popularne w Polsce a szkoda, gdyż jest źródłem cennych minerałów i antyoksydantów. Jest to danie samo w sobie wyjątkowe, a całości dopełnia wspaniała orzechowa posypka.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 1godziny
Porcje Czas przygotowania
2porcje 1godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Brukiew obierz, przekrój na pół i pokrój na łódki o 0,5 cm grubości. Gotuj około 7 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Następnie wylej wodę i wyłóż łódki brukwi by przeschły.
  2. Jabłko i cukinię umyj i wytnij gniazdo nasienne jabłka. Pokrój jabłko i cukinię na łódki o 0,5 cm grubości. Tymianek umyj, strząśnij z niego wodę i poodrywaj listki z łodyżek.
  3. Naczynie żaroodporne (około 15 na 25 cm) wysmaruj olejem (1,5 łyżki). Łódki warzyw ułóż warstwowo na przemian i dopraw solą i pieprzem. Podgrzej śmietanę sojową i dodaj do niej bulion, następnie całość wylej na warzywa (i jabłka) w naczyniu żaroodpornym., a na to pozostałość oleju. Orzechy włoskie grubo posiekaj i wmieszaj z listkami tymianku, po czym posyp po zapiekance. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na średnim poziomie przez około 25 minut.
Pozostałe informacje

Ten przepis pochodzi ze strony tegut…

Foto: © tegut…