Ajwar to pasta z grillowanych papryk i bakłażana pochodząca z Bałkan, popularna rownież na Węgrzech. Stanowi świetny dodatek do grilla, frytek, wegańskiego kotleta, a nawet do nachosów.
Umyte papryki, bakłażana i czosnek w łupinach włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni, ok. 40 minut przy włączonej funkcji grill. Po ostygnięciu obierz ze skórek. Zmiksuj upieczone warzywa w mikserze.
W rondelku rogrzej oliwę i dodaj pokrojoną papryczkę chili. Chwilę podsmaż i dodaj upieczone i zmielone warzywa, sok z cytryny i przyprawy. Pastę gotujemy na małym ogniu przez przynajmniej 2 godziny co jakiś czas mieszając. W razie przywierania do dna, podlej odrobinę wodą.
Gorącą pastę przekładamy do sterylnych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Pozostałe informacje
Ten przepis na „Ajwar” został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.