Balsam z jagód czarnego bzu
Ten lekki, kremowy i owocowy balsam-ocet doskonale pasuje do sałatek, deserów oraz jako aperitif.
Porcje Czas przygotowania
500ml 10minut (+1-2 tygodni odstania)
Porcje Czas przygotowania
500ml 10minut (+1-2 tygodni odstania)
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Jagody umyj, twarde łodyżki odetnij. Cytryny umyj i osusz. Jagody wraz z przyprawami i skórką z cytryny (bez białego nabłonka pod spodem), balsamico i połową cukru powoli zagotuj w garnku. Tak długo gotuj mieszając, aż jagody będą tak miękkie, że się rozpadną i oddadzą cały swój sok. Pozostały cukier użyj do ewentualnego dosłodzenia.
  2. Przelej przez sitko i wlej do butelki. Odstaw na tydzień lub dwa. Ewentualnie co jakiś czas zbieraj osad najlepiej przelewając przez gazę. Tak gotowy balsam wlej do butelki.
  3. Dodatkowa wskazówka: Balsam świetnie pasuje jako dressing do sałatek (zwłaszcza do roszponki i rukoli), jako syrop-polewa do lodów, kremowych deserów, budyniu czy kompotu. Doskonały również jako aperitif, gdy zmiesza się go z wodą gazowaną lub prosecco (w proporcji 1:9)
  4. Alternatywnie zamiast zwykłego balsamico, możesz użyć białego balsamico – taki balsam będzie wtedy w smaku jeszcze bardziej owocowy i koloru ciemno-fioletowego. Polecamy spróbować także z octem z czerwonego wina.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Balsam z jagód bzu czarnego pochodzi z książki „Essig und Shrubs selbst gemacht”, autorka: Elizabeth Engler.

Foto © Zetat – Shutterstock