Barszcz czerwony ze śliwkami i z czerwonym winem
Barszcz czerwony to podstawa na wigilijnym stole. Nasza propozycja to świąteczny barszcz z dodatkiem suszonych śliwek i czerwonego wina.
Porcje Czas przygotowania
6-8 osób 5godzin
Porcje Czas przygotowania
6-8 osób 5godzin
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz jabłka umyj i pokrój w duże kawałki. Włóż do garnka razem ze śliwkami, grzybami, obranym czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalej 2 l wody i gotuj przez 1-1,5 na małym ogniu.
  2. Do wywaru dodaj wino, sok z cytryny i pokrojone w półcentymetrowe plastry buraki. Gotuj 6-7 min. na małym ogniu. Barszcz odstaw przykryty na 5 godzin.
  3. Barszcz przecedź, podgrzej (nie gotuj!), dopaw syropem, solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz wigilijny podawaj z uszkami.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Barszcz czerwony ze śliwkami i czerwonym winem powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © Yotka- Adobe Stock