Ciasteczka waniliowo-migdałowe
Ciasteczka waniliowo-migdałowe to jedna z naszych propozycji na świąteczny stół. Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka – pychota.
Porcje
50ciastek
Porcje
50ciastek
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozetnij laskę wanilli ostrym nożem na pół wzdłuż, następnie końcówką noża lub łyżeczką wyskrob zawartość strąka. Mąkę przesiej przez sito i dodaj do wanilii, po czym dodaj zmielone migdały, cukier, sól i margarynę w płatkach (zeskrobana nożem) i wszystko razem ugnieć rękoma. Tak przygotowane ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki. W międzyczasie nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni.
  2. Ciasto podziel na takie same cienkie rolki o dlugości około 5 cm i uformuj z nich rogaliki-księżyce. Piecz na środkowym poziomie w piekarniku przez około 10-12 minut, aż się zarumienią. Zmieszaj cukier waniliowy z cukrem pudrem i posyp nim jeszcze ciepłe ciasteczka.
Pozostałe informacje

© Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt