Haupia – pudding kokosowy
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Natłuść lekko płaską miskę lub naczynie do zapiekania Skrobię, cukier, wanilię, sól i mniejszą porcję mleka kokosowego wymieszaj i odstaw na bok.
  2. Dużą porcję mleka kokosowego doprowadź do wrzenia w garnku. Dodaj mieszkankę ze skrobią, stale mieszając. Wszystko powinno się lekko gotować mieszaj cały czas, aż do zgęstnienia.
  3. Szybko wlej masę do natłuszczonej formy i przykryj folią. Masa powinna chłodzić się w lodówce przez kilka godzin (pudding powinien zrobić się sztywny).
  4. Pokrój pudding na prostokąty i podawaj dowolnymi z owocami.
  5. Wskazówka: Haupia jest również idealna jako nadzienie do ciast innych deserów.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Nele Köster