Marchewkowe kulki mocy
To propozycja ciasta marchewkowego w wersji raw, czyli bez pieczenia. Nie ma w nim również cukru ani mąki. Tutaj w postaci kulek mocy, które dodadzą energii i pozostawią na długo miły smak w ustach. A co więcej – przygotowuje się je w zaledwie kilka minut.
Porcje
około 15kulek
Porcje
około 15kulek
Składniki
Marchewkowe kulki mocy:
Krem z nerkowców:
Sposób przygotowania
Marchewkowe kulki mocy:
  1. Wszystkie składniki umieść w małej miseczce i zblenduj. Możesz użyć ręcznego blendera, że względu na małą ilość składników. Masa powinna być zwarta i kleista (to zasługa świeżych daktyli). Teraz wystarczy uformować kulki i gotowe. Najlepiej prezentują się posypane wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami. Jeśli lubisz wersję ciasta marchewkowego z kremem to skuś się na delikatny krem z nerkowców
Krem z nerkowców:
  1. Podobnie jak w przypadku marchewkowych kulek mocy wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie zblendować. Krem powinien być gładki i gęsty gęsty by można go było od razu nakładać na lekko spłaszczone marchewkowe kulki. Jeśli chcesz możesz krem lekko schłodzić, wówczas będzie bardziej zwarty (za sprawą oleju kokosowego).
  2. Ciasto marchewkowe podane w postaci kulek gotowe. Pozostało już tylko je podać. Możesz obtoczyć je bakaliami (wiórki, orzechy), zrobić w nich dziurkę i wypełnić ją kremem lub posypać np. cynamonem lub wiórkami kakao.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Marchewkowe kulki mocy pochodzi z blogu Surojadek.

Foto © Surojadek.