Morele umyj, wyjmij pestki i pokrój w łódki. Cukinię i paprykę umyj, osusz i cukinię pokrój w około 3 cm paski a paprykę w kostkę. Szpinak umyj, osusz. Ciecierzycę przelej przez sito-druszlak, opłucz pod zimną wodą i pozostaw by ściekła woda.
Pastę curry i kurkumę podsmaż na oleju, następnie wsyp mąkę i zamieszaj. Ciągle mieszając dolej mleko kokosowe, nektar z marakuji i syrop z agawy. Teraz gotuj wszystko razem odkryte około 5 minut i dopraw solą.
Po czym dodaj cukinię, paprykę i ciecierzycę i gotuj kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Na koniec dorzuć morele i szpinak, wymieszaj i gotuj dalsze około 5 minut na małym ogniu. Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok do sosu curry i serwuj z ryżem basmati. Smacznego!
Pozostałe informacje
Ten przepis na Morele i szpinak w sosie curry pochodzi ze strony tegut.