Pieczone bataty z quinoa i jarmużem
Oto kolejny genialny przepis pochodzący z kuchni orientalnej – pieczone połówki batatów faszerowane kaszą quinoa, jarmużem i rodzynkami, po czym polane lekkim sosem śmietanowo-limonkowym.
Składniki
Bataty:
Sos śmietano-limonkowy:
Sposób przygotowania
  1. Bataty przekrój wzdłuż na pół, posmaruj oliwą i piecz w 220 stopniach, aż będą całkowicie miękkie (około 1 godziny).
  2. W międzyczasie przygotuj śmietanę: do kielicha blendera wlej mleko, dodaj ocet i sól. Miksuj kilka minut, dodaj olej i miksuj dalej, aż całość zgęstnieje. Wstaw do lodówki na 20 minut, by śmietana dodatkowo zgęstniała. Odmierz 1/4 szklanki śmietany (resztę możesz wykorzystać do innych potraw), dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sok i skórkę z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie wstaw do lodówki.
  3. Następnie przygotuj farsz. Ugotuj quinoę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Jarmuż poszarp na niewielkie kawałki, usuwając twarde łodyżki. Dodaj na patelnię, lekko podlej wodą i podduś. Dodaj ugotowaną quinoę, rodzynki i wszystko razem wymieszaj, dopraw solą do smaku.
  4. Z upieczonych batatów wydrąż środek, pokrój go na małe kawałki i dodaj do farszu. Teraz nałóż farsz na bataty, polej sosem i od razu podawaj.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Pieczone bataty pochodzi z blogu vege z miłością.

Foto © vege z miłością.