Pieczony kalafior w stylu marokańskim
To marokańskie danie zapewnia pełne smaku i aromatu urozmaicenie w kuchni i ma wiele prozdrowotnych właściwości.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania
1godzina
Porcje Czas przygotowania
2porcje 10minut
Czas gotowania
1godzina
Składniki
Kalafior z warzywami
Pasta marokańska
Sposób przygotowania
  1. Warzywa do pieczenia wrzuć do naczynia żaroodpornego, a na nie w środku połóż kalafior.
  2. Składniki na marokańską pastę wrzuć do miksera i zmiksuj na krem.
  3. Następnie nasmaruj kalafior pastą marokańską po czym polej wodą pozostałe warzywa w naczyniu żaroodpornym i posmaruj je pastą harissa. Przykryj i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  4. Wyjmij kalafior z naczynia, pokrój na porcje i serwuj z pieczonymi warzywami oraz komosą ryżową. Posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi i kolendrą.
Pozostałe informacje

 

Ten filmik pokazuje jak krok po kroku zrobić Pieczony kalafior w stylu marokańskim:


Ten przepis pochodzi z blogu BOSH!

Foto: © Peredniankina – Fotolia