Pikle angielskie chociaż z nazwy nawiązują do brytyjskich przekąsek obecne są w kuchniach wielu państw. Spróbuj naszego przepisu z miksem warzyw: ogórków, kalafiora, marchewek, papryki zanurzonych w esencjonalnej marynacie. Idealne na imprezę jako zakąska przed daniem głównym.
Umyj warzywa (ogórki w zimnej wodzie), obierz marchew, wydrąż paprykę, w fasolce obetnij końcowki i wyjmij łyko. Pokrój wszystkie warzywa z wyjątkiem fasolki w słupki (kalafiory w niewielkie rożyczki).
Warzywa podgotuj 10 min we wrzątku, ostudź.
W tym czasie przygotuj marynatę: zagotuj wodę z solą, cukrem, dodaj przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz musztardę. Gotuj ok. 10 minut ciągle mieszając.
Warzywa powkładaj na zmianę w czyste i wysterylizowane słoiki, po czym zalej gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i zapasteryzuj 10 minut w piekarniku lub w gorącej wodzie.
Gotowe pikle pozostaw do wystygnięcia i schowaj do domowej spiżarni.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Pikle angielskie powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.