Sos pieczeniowy (Gravy)
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni z olejem. Dodaj cukier puder, koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż.
  2. Dodaj mąką, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek, a po chwili dolej czerwone wino, a następnie dodaj bulion warzywny i dopraw majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  3. Dodaj obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Gotuj sos, ciągle mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Wskazówka: Sos można przygotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Luiza Puiu