Szpinak rozmróź i dokładnie odsącz, zmiel dokładnie na gładką masę.
W misce połącz składniki na ciasto i zmieszaj np. przy pomocy miksera na jednolitą masę. Wlej masę do natłuszczonej tortownicy i piecz 45 min w 180 stopniach.
Gdy ciasto ostygnie odkrój wierzch, który następnie zmiel w malakserze. Ciasto przekrój na pół.
Mleko kokosowe musi odstać min 24 godz w lodówce więc lepiej wstaw je już dzień wcześniej do lodówki.
Górną (twardą) część mleka przełóż do miski, dodaj cukier i śmietan fix. Ubij na krem. Tak przygotowanym kremem przełóż torcik zostawiając trochę kremu do rozsmarowania na boki i górę. Następnie posyp startym „mchem” górę i boki. Na wierzch połóż pestki granatu, maliny i borówki.
Gotowe
Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Tort »leśny mech« pochodzi z blogu veganlove.