Tort Sachera
Porcje Czas przygotowania
24kawałki 55minut
Porcje Czas przygotowania
24kawałki 55minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 °C. W misce zmieszaj mleko sojowe (o temperaturze pokojowej) z octem i odstaw na chwilę.
  2. Do mieszanki mleka i octu dodać cukier, olej oraz cukier waniliowy i dobrze wszystko wymieszaj.
  3. W oddzielnej misce i wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Połącz suche składniki z mokrymi i dobrze wymieszaj całość, do połączenia wszystkich składników. Od razu przełóż ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem (np. wegańską margaryną) i obsypaną mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 35 minut.
  4. Schłodzone ciasto przekrój na pół (tak, aby powstały dwa krążki) i rozsmaruj dżem morelowy na jednym blacie, a następnie przykryj go drugim blatem.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Luiza Puiu