Veg Jalfrezi – Gemüsecurry
Warzywa w indyjskim sosie curry w wersji całkowicie roślinnej – z tym przepisem Twoje gotowanie nabierze egzotycznego aromatu.
Porcje Czas przygotowania
2Portionen 45minut
Porcje Czas przygotowania
2Portionen 45minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj czosnek, cebulę, imbir, chili, kminek, kolendrę, garam masala, pieprz i kurkumę. Smaż przez 2-3 minuty mieszając. Następnie dorzuć kalafior, brokuł i marchewkę. Dobrze wszystko razem wymieszaj i smaż jeszcze około 3-5 minut aż warzywa się zarumienią. Teraz dodaj pomidory, paprykę i sok z cytryny, duś około 3-5 minut aż pomidory zaczną się rozpadać.
  2. Stopniowo dodawaj jogurtu sojowego, wody, cukru i soli ciągle przy tym mieszając. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut aż warzywa będą ugotowane a sos miał pożądaną konsystencję. Na koniec posyp liśćmi kozieradki i serwuj z ryżem basmati lub chlebem chapati lub naan.
Pozostałe informacje

Inne wariacje:

  • Wedyjska: szczypta asafetydy (indyjska przyprawa) zamiast czosnku i cebuli.
  • Owocowa: dodaj ¼ szklanki (30g) rodzynek do pomidorów.
  • Bez soi: użyj mleka kokosowego zamiast jogurtu sojowego.

Ten przepis na Veg Jalfrezi pochodzi z ksiązki kucharskiej »The Lotus and the Artichoke«  autorstwa Justin P. Moore (Ventil Verlag).

Foto © Justin P. Moore