Panna cotta to delikatny włoski deser – tutaj w wersji jeszcze lżejszej bo wegańskiej. Wbrew pozorom to bardzo prosty deser, który wyczarujesz z niewielkiej liczby składników.
Z laski wanilii wyjmij ziarenka, lasek nie wyrzucaj. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki poza truskawkami – dodaj też laski wanilii, które dodadzą deserowi jeszcze więcej aromatu. Podgrzej na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie garść truskawek zmiksuj na sos i odstaw.
Kiedy płyn w rondelku zacznie się gotować poczekaj minutę, następnie zdejmij z ognia i rozlej do przygotowanych miseczek. Zostaw na pół godziny do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na dwie godziny. Podawaj z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Wegańską panna cotta pochodzi z blogu Jadłonomia.