Wegański bulion dashi
Nie ma nic lepszego na mrozy i słotę jak gorący bulion – tutaj w wersji japońskiej i całkowicie wegańskiej. Kluczowe są dwa składniki: glony kombu i suszone grzyby shitake. Jeśli lubisz nowe smaki i masz ochotę na zdrowy, pożywny bulion – ten przepis jest w sam raz dla Ciebie.
Porcje
1,4litra
Porcje
1,4litra
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W zależności od tego jak intensywny dashi chcesz uzyskać, możesz namoczyć grzyby, lub grzyby i kombu w zimnej wodzie 30-60 minut przed gotowaniem *.
  2. W dużym garnku umieść wszystkie składniki i gotuj, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Zmniejsz wtedy ognień i gotuj na malutkim płomieniu około 20 minut. Nie należy doprowadzać bulionu do wrzenia.
  3. Odcedź. Możesz do bulionu dodać dowolny makaron (np. soba) kilka listków glonów wakame, sezam czy nawet pokrojone liście szpinaku. Sam bulion można przechowywać w lodówce do 4 dni.
  4. Dodatkowa wskazówka: istotne jest by nie doprowadzać wywaru z glonami do wrzenia, gdyż wtedy kombu może oddać niepożądane smaki, a także zmienić konsystencję bulionu. Ważne też jest, żeby nie usuwać z kombu białego osadu, to on niesie najwięcej smaku! Zużyte grzyby i glony możesz użyć jeszcze raz do przygotowania słabszego wywaru niban dashi.
  5. * Jeśli chcesz, żeby smak grzybów był bardziej wyczuwalny namocz je w wodzie przed gotowaniem. Następnie wyjmij grzyby, dodaj kombu i gotuj. Albo też zostaw grzyby i gotuj razem z glonami. Możesz też shiitake i kombu dodać w tym samym czasie- pomoczyć je godzinę, albo od razu zacząć gotować.
Pozostałe informacje

Tan przepis na Wegański bulion dashi pochodzi z blogu pommes pommes.

Foto © pommes pommes.