Wegańskie faworki
Faworki w wersji wegańskiej to świetna propozycja na Tłusty Czwartek. Proste w przygotowaniu, kruche i delikatne zasmakują łasuchom.
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Porcje Czas przygotowania
4osoby 1godzina
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiej, połącz z solą oraz oliwą. Wszystko ugnieć w dłoniach do momentu, aż konsystencja ciasta będzie przypominała bułkę tartą. Stopniowo dodawaj 180-200ml ciepłej wody, stale zagniatając ciasto
  2. Miękkie ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj je bardzo cienko.
  3. Rozwałkowane ciasto podziel na cienkie, niezbyt długie paski, na środku każdego zrób po środku nacięcie.
  4. Z powstałych prostokącików wyrabiaj faworki, przekładając jeden koniec przez nacięcie na środku.
  5. Faworki smaż na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron.
  6. Odsącz na ręczniku papierowym i lekko przestudzone posyp cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegańskie faworki pochodzi bloga MniuMniu

Foto © MniuMniu