Wegańskie pieczone donuty bananowe z czekoladą
Bananowe, puchate donuty z polewą czekoladową i wiórkami kokosa to idealny deser dla łasuchów! Świetna propozycja na Tłusty Czwartek.
Porcje Czas przygotowania
6sztuk 1godzina plus czas na wystygnięcie donutów
Porcje Czas przygotowania
6sztuk 1godzina plus czas na wystygnięcie donutów
Składniki
Donuty
Polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
  3. W osobnej misce połącz mleko z octem, po 2 minutach dodaj bananowe puree oraz olej. Mokre składniki dodaj do suchych i szybko wymieszaj jedynie do połączenia składników.
  4. Ciastem napełnij foremkę do donutów, w tym celu ciasto najlepiej przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka
  5. Formę przelóż do nagrzanego piekarnika, piecz przez 12-15 minut, następnie blaszkę wyciągij i odstaw do przestygnięcia, po tym czasie delikatnie wyciągnij donuty na metalową kratkę aby zupełnie wystygły.
  6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
  7. Wystudzone donuty zanurz w solidnej ilości czekolady, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Pieczone donuty bananowe z czekoladą pochodzi bloga MniuMniu

Foto © MniuMniu