Do dużej miski przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia, dodaj cukier oraz cynamon i wymieszaj.
W osobnej misce połącz mleko z octem, po 2 minutach dodaj bananowe puree oraz olej. Mokre składniki dodaj do suchych i szybko wymieszaj jedynie do połączenia składników.
Ciastem napełnij foremkę do donutów, w tym celu ciasto najlepiej przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka
Formę przelóż do nagrzanego piekarnika, piecz przez 12-15 minut, następnie blaszkę wyciągij i odstaw do przestygnięcia, po tym czasie delikatnie wyciągnij donuty na metalową kratkę aby zupełnie wystygły.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i dokładnie wymieszaj.
Wystudzone donuty zanurz w solidnej ilości czekolady, wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Pieczone donuty bananowe z czekoladą pochodzi bloga MniuMniu