Wegańskie ruskie pierogi
Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pokazuje, że nie ma dania kuchni polskiej, którego nie da się zweganizować. Zamiast sera w farszu zostało tutaj użyte tofu – bez wątpienia pierogi te w smaku łudząco przypominają konwencjonalne ruskie pierogi a według nas są wręcz smaczniejsze.
Porcje Czas przygotowania
70pierogów (powyżej)godziny
Porcje Czas przygotowania
70pierogów (powyżej)godziny
Składniki
Farsz:
Ciasto na pierogi:
Do podania – opcjonalnie:
Sposób przygotowania
  1. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ziemniaki obierz, pokrój na połówki lub ćwiartki i gotuj do miękkości.
  2. W międzyczasie na dnie dużej patelni rozgrzej olej. Cebulkę pokrój w kostkę, dodaj na gorący olej i duś na średnim ogniu przez 5 – 6 minut do czasu, aż będzie złota.
  3. Przy pomocy blendera rozdrobnij tofu i połącz razem z sokiem z kiszonych ogórków, pieprzem ziołowym oraz sporą szczyptą soli.
  4. Ugotowane ziemniaki odcedź i jeszcze gorące szybko przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodaj tofu, podsmażoną cebulkę i wymieszaj łyżką. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku większą ilością soli lub pieprzu.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. W międzyczasie z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi – możesz użyć do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, maszyny do wypieku chleba lub Thermomixa. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, przykryj ściereczką i odstaw na bok.
  6. Ciasto rozwałkuj, przy pomocy szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż łyżkę farszu i ulep pierogi. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj do wypłynięcia. Następnie odcedź i podawaj od razu z podsmażoną cebulką lub bez żadnych dodatków.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Wegańskie ruskie pierogi pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Canva