Zucca al forno-pieczona dynia owijana „szynką parmeńską”
Zucca al forno-pieczona dynia owijana „szynką parmeńską”- wegańska wersja tej smakowitej włoskiej jesiennej przystawki z dynią w roli głównej przygotowana specjalnie dla restauracji Leonardo Verde.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 1godzina + marynowanie dyni przez noc
Porcje Czas przygotowania
4porcje 1godzina + marynowanie dyni przez noc
Składniki
Dynia
„Szynka Parmeńska”
Sposób przygotowania
  1. Dynie umyć, pokroić na pół, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w pióra.
  2. Ksylitol, musztardę, oliwę, sól i cynamon zmieszać w naczyniu, zalać pióra z dyni i zamarynować (jeśli mamy czas to najlepiej przez noc). Upiec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez ok. 12 min.
  3. Sos sojowy, wodę, sos worchester i buraka w proszku połączyć i zmieszać trzepaczką.
  4. Papier ryżowy ułożyć warstwami na talerzu jedna na drugiej, zalać powstałą zalewą na 10 min. Po tym czasie ewentualny nadmiar zalewy odlać i tak powstałą „szynkę” smarować z obu stron oliwą, następnie pokroić w paski i owinąć upieczoną dynię.
Pozostałe informacje

Ten przepis na ZUCCA AL FORNO – pieczoną dynię owijaną ‚szynką parmeńską’ przygotowała Maja Wirowska dla Leonardo Verde

Foto: © Magdalena Kata