Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i ziemniaki w plasterki, a buraki w podłużne słupki. Jednego buraka można zetrzeć na grubych oczkach tarki. Czosnek obierz i drobno pokrój.
W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę oraz pokrojonego buraka i podsmaż ok. 7 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj marchew i cały czas smaż, co chwilę mieszając przez 5 minut.
Do garnka dodaj czosnek, startego na tarce buraka i przyprawy.
Wlej bulion, a gdy wszystko zacznie się gotować przykryj pokrywką. Zmniejszamy moc palnika na tyle, żeby zupa lekko się gotowała i gotuj 20 minut.
Do garnka dorzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko jeszcze ok 15 minut lub do zmięknięcia ziemniaków.
Po tym czasie dodaj fasolę, koncentrat pomidorowy i sok z cytryny lub ocet,
i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.