Fasolka po bretońsku to jedno z ponadczasowych dań kuchni polskiej – tutaj w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Aromatyczna, sycąca i zdecydowanie zdrowsza od tej z mięsną wkładką.
Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smaż przez 5 – 8 minut do czasu, aż cebula się zeszkli.
Do podsmażonej cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i duś przez 5 – 8 minut, następnie dodaj fasolę i gotuj 15 – 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z dobrym chlebem pamiętając, że najlepiej smakuje następnego dnia.
Dodatkowa wskazówka: 6 szklanek ugotowanej suchej fasoli, to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować. To też tyle samo co 4 puszki białej fasoli.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Fasolkę po bretońsku pochodzi z blogu Jadłonomia.