Flaczki z boczniaków
Jest to zupa, która smakiem doskonale imituje tradycyjne polskie flaki, a to za sprawą mięsistych, a zarazem delikatnych boczniaków. Co więcej – jest bardzo aromatyczna dzięki obfitości ziół i przypraw.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 1godziny
Porcje Czas przygotowania
4porcje 1godziny
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Boczniaki oczyść starannie papierowym ręcznikiem, pokrój w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę drobno posiekaj.
  2. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i duś przez 15 minut na niedużym ogniu.
  3. Kiedy warzywa się podduszą wsyp pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotuj pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Flaczki z boczniaków pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Jadłonomia.