Pora na szczyptę tradycji – Makowiec tradycyjny. Wilgotne drożdżowe ciasto, mnóstwo słodkiego maku oraz gruba warstwa białego lukru. Oczywiście masa makowa musi być prawdziwie domowa i pełna najlepszych dodatków.
Ze wszystkich składników wyrób gładkie, elastyczne ciasto drożdżowe, które będzie odstawać od ręki – można zagnieść je ręcznie lub przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto będzie zagniecione przełóż je do dużej, czystej miski, szczelnie przykryj folia spożywczą i odstaw na 1 ½ godziny do wyrastania.
Po upływie tego czasu przełóż wyrośnięte ciasto na stolnicę, podziel na dwie części, a każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Do masy makowej dodaj kaszę jaglaną i przy pomocy ręcznego blendera krótko zblenduj kaszę z masą tak, aby kasza była rozdrobniona i połączyła się z makiem. Dolewaj stopniowo mleko wciąż blendując, aż do momentu, kiedy masa makowa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.
Na prostokątach rozwałkowanego ciasta posmaruj grubą warstwę masy makowej i zawiń wzdłuż dłuższego boku. Zawinięte makowce przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostaw do wyrastania na 30 – 45 minut.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 30 – 40 minut do momentu, aż makowce staną się złote.
Dodatkowa wskazówka – tak przygotujesz domową masę makową: mak zalej wrzącą wodą i odstaw na 15 minut do namoczenia. Po tym czasie wodę odlej, a mak zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Zmielony mak przełóż do dużej miski i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Możesz przechowywać w lodówce do tygodnia.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Makowiec tradycyjny pochodzi z blogu Jadłonomia.