Ogórki kiszone to klasyk polskiej kuchni. Ich kwaśny smak wzbogacony o nutę czonsku i ziół idealnie komponuje się w sałatkach z dodatkiem majonezu, jako warzywo do obiadu oraz na kanapki.
Do gotującej wody w garnku wsyp sól w proporcji: na litr wody – 1 łyżka soli. Wymieszaj.
Ułóż ogórki ściśle w słoiku i dodaj ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, kawałek chrzanu, gałązki kopru, gorczycę i inne dodatki wedle upodobań smakowych.
Następnie zalej wrzątkiem lub ciepłą wodą z solą, zamknij szczelnie słoik. Zwróć uwagę, żeby wieczko i szczyt słoika były suche, a ogórki całe zanurzone w wodzie. To samo powtórz z kolejnymi słoikami, po czym odstaw je na 4-5 dni.
Na koniec przenieś ogórki w chłodne miejsce. Po 2-3 tygodniach powinny być gotowe.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Ogórki kiszone powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.