Pumpkin Pie (Ciasto dyniowe)
Porcje Czas przygotowania
1ciasto 30minut
Porcje Czas przygotowania
1ciasto 30minut
Składniki
Spód
Masa
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj delikatnie tłuszczem okrągłą formę do ciasta.
  2. Wszystkie suche składniki na spód przesiej do dużej miski. Opuszkami palców wcieraj margarynę w suche składniki. Gdy margaryna całkowicie połączy się z suchymi składnikami, stopniowo wlewaj mleko, tak aby wszystkie składniki połączyły się w sprężyste ciasto. Ugniataj ciasto jeszcze ok. 2 minuty.
  3. Gotowym ciastem wyłóż formę do ciasta i podpiecz przez ok 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw.
  4. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce dobrze wymieszaj wszystkie płynne składniki. Następnie dodaj płynne składniki do suchych, wymieszaj i wylej na kruche ciasto.
  5. Piecz przez 50-60 minut. Ciasto nie powinno być już płynne w środku, ale nadal dość wilgotne, brzeg powinien być złotobrązowy. Przed pokrojeniem ciasta włóż je do lodówki na 6 godzin, aby dobrze się schłodziło.
  6. Uwaga: Ciasto można zrobić również bez spodu. W tym przypadku należy zwiększyć temperaturę do 200°C i skrócić czas pieczenia do 30-35 minut.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: natalia-y – Unsplash