To azjatyckie danie łączy wyjątkowy smak leśnych grzybów i jarmużu ze słodkością pieczonej dyni. Całość zalana ciepłym, aromatycznym bulionem z wodorostów i uzupełniona o japoński makaron udon.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z olejem sezamowym, pokrojoną w plasterki papryczką chilli i całymi, nieobranymi ząbkami czosnku. Dopraw sosem sojowym, szczyptą cynamonu, płatkami chili i ponownie mieszamy. Piecz przez 20-25 minut, mieszając 1-2 razy w trakcie.
Grzyby dokładnie oczyść, wypłucz. Duże pokrój na kawałki, małe na pół lub zostaw w całości. Podsmaż przez 6 minut na suchej patelni, często mieszając. Następnie dodaj oleju oraz sosu sojowego i dalej smaż przez około 4 minuty.
Jarmuż porwij na równe kawałki, wykrój grubsze łodygi. Wymieszaj z olejem rzepakowym, octem ryżowym, sosem sojowym i papryką w proszku. Piecz w 150 stopniach, przy termoobiegu przez 7-9 minut, aż będą chrupkie.
Bulion podgrzej i odlej pół szklanki do miseczki. W 1/2 szklanki ciepłego bulionu rozpuść pasty miso. Dolej z powrotem do reszty bulionu, dodaj ocet. Dopraw sosem sojowym, jeśli potrzeba.
Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W misce ułóż makaron, dynię, jarmuż, grzyby, wyciśnij ząbek upieczonego czosnku. Zalej ciepłym bulionem. Posyp świeżą melisą i opcjonalnie posiekaną w cienkie krążki świeżą ostrą papryczką.
Dodatkowa wskazówka: ocet Ume nada delikatnego śliwkowego posmaku, możesz go zastąpić winem śliwkowym lub po prostu pominąć.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Ramen z grzybami leśnymi pochodzi z blogu pommes-pommes.