Roślinne tiramisu
Jest to wersja bezglutenowa, bezcukrowa i bezalkoholowa, tego jakże ulubionego przez wielu, włoskiego deseru. Ten jest zdecydowanie zdrowszy i lżejszy od konwencjonalnego tiramisu – w 100% roślinny i pełen naturalnej słodyczy.
Składniki
Spód tiramisu:
Masa „Ladyfingers”
Krem:
Sposób przygotowania
  1. Pierwszy krok to przygotowanie spodu. Wsyp orzechy, świeże daktyle i kawę do miski i zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Spróbuj jak smakuje. Rozłóż równomiernie przygotowaną masę na dnie małej tortownicy (o średnicy ok. 20 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Schowaj do zamrażarki.
  2. Pora na kolejny element – masę „Ladyfingers”. Przygotuj ją dokładnie tak samo jak spód do tiramisu. Wyłóż masę na papierze do pieczenia w takim rozmiarze i kształcie jak tortownica, w której znajduje się spód. Dobrze jest wcześniej odrysować kształt swojej tortownicy na papierze do pieczenia i wyciąć, aby mieć pewność, że rozmiar się zgadza. Włóż do zamrażarki i zabierz się za przygotowanie kremu z nerkowców.
  3. Krem przygotujesz blendując wszystkie składniki w blenderze (najlepiej blender kielichowy). Jeśli krem jest zbyt gęsty dolej więcej wody. Krem powinien być gładki, w miarę możliwości bez grudek.
  4. Wyjmij tortownicę ze schłodzonym spodem. Wyłóż na spód połowę kremu i przykryj go masą „Ladyfingers” (jeśli masa jest lekko schłodzona dosyć łatwo da się odkleić od papieru do pieczenia, nie przejmuj się jeśli nie uda Ci się jej przenieść w całości). Wyłóż drugą połowę kremu i gotowe. Teraz wystarczy schłodzić tiramisu w zamrażarce przez ok. 6-7h.
  5. Przed serwowaniem tiramisu wyjmij je odpowiednio wcześniej z zamrażarki (30 min.), posyp grubą warstwą surowego kakao (wykorzystaj w tym celu sitko). Smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Roślinne tiramisu pochodzi z blogu Surojadek.

Foto © Canva