Ulubiony pasztet wielkanocny
Ten wegański pasztet to hit świątecznego stołu. Z ciecierzycy, kaszy jaglanej, jarmużu i suszonych pomidorów – stanowi doskonałą całość z ćwikłą, chrzanem lub wegańskim sosem tatarskim.
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Liście jarmużu zanurz na chwilę we wrzątku a następnie przełóż do zimnej wody. Oderwij listki od łodyżek. Łodyżki wyrzuć. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto na odrobinie oleju rzepakowego razem ze szczyptą soli, zielem, liściem i jałowcem. Wyjmij przyprawy. Pod koniec smażenia dodaj oregano, kolendrę, curry, tymianek, jarmuż i starty ząbek czosnku oraz odcedzone z oleju pomidory.
  2. Do miski wrzuć wszystkie składniki na pasztet oprócz słonecznika i dokładnie zmiksuj na gładko. Teraz dodaj słonecznik. Dopraw sola i pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku i dokładnie wymieszaj.
  3. Foremkę na pasztet wysmaruj cienko olejem i nasyp zmielony słonecznik (dla foremek aluminiowych), lub wyłóż papierem do pieczenia (dla form metalowych). Wyłóż masę, wyrównaj wierzch. Piecz około 50 minut w 180 stopniach. Wystudź, włóż do lodówki. Dobrze schłodzony lepiej się kroi.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Ulubiony pasztet wielkanocny pochodzi z blogu Weganon.

Foto © Weganon