Wegańskie leczo
Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 45minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 45minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kawałki lub sporą kostkę, a cebulę w pióra. Tofu pokrój w drobną kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę w rondelku i dodaj wyciśnięty czosnek oraz cebulę i smaż, aż się zarumienią. Jeśli chcesz nadać potrawie wędzonego smaku opcjonalnie dodaj wędzone tofu.
  3. Następnie dodaj paprykę, bakłażana oraz cukinię i smaż przez 15-20 minut.
  4. Potem dodaj świeże pomidory lub z puszki oraz przyprawy i duś przez kolejne 15-20 minut.
  5. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe leczo można jeść bez niczego lub jako dodatek do ryżu, makaronu, a nawet ziemniaków.
Pozostałe informacje

Ten przepis na „Wegańskie Leczo” został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.

Foto © Fotolia