Ten przepis na wegańskie leczo to węgierski klasyk. Połączenie smaków cukinii, papryki, pomidorów i bakłażana to prawdziwa uczta dla podniebienia. Urozmaicaj tę potrawę dowolnie dodając np. pieczarki lub wędzone tofu.
Wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kawałki lub sporą kostkę, a cebulę w pióra. Tofu pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej oliwę w rondelku i dodaj wyciśnięty czosnek oraz cebulę i smaż, aż się zarumienią. Jeśli chcesz nadać potrawie wędzonego smaku opcjonalnie dodaj wędzone tofu.
Następnie dodaj paprykę, bakłażana oraz cukinię i smaż przez 15-20 minut.
Potem dodaj świeże pomidory lub z puszki oraz przyprawy i duś przez kolejne 15-20 minut.
Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowe leczo można jeść bez niczego lub jako dodatek do ryżu, makaronu, a nawet ziemniaków.
Pozostałe informacje
Ten przepis na „Wegańskie Leczo” został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.