Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem
To idealna propozycja na obiad jak i na kolację. Dzięki soczewicy zupa ta jest zasobna w białko i żelazo, ma przyjemną konsystencję i syci, a kawałki ananasa nadają jej egzotyczny i lekko słodkawy smak.
Porcje
5porcji
Porcje
5porcji
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W dużym garnku na niewielkiej ilości oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, seler naciowy i papryki oraz kolendrę i kmin. Całość wymieszaj i smaż około 5 minut. Po tym czasie dodaj wypłukaną wcześniej soczewicę i wszystko zalej 4 szklankami wrzątku. Gotuj do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i kosteczki ananasa, wymieszaj i zagotuj. Do smaku przypraw solą.
  2. Zupę przelej do talerzyków i posyp sezamem oraz posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Pozostałe informacje

Ten przepis Zupę soczewicowo-paprykową z ananasem pochodzi z blogu ammniam.

Foto © Canva