Dodatkowe wskazówki:
Kasza jaglana do kotletów powinna być lekko rozgotowana, wtedy łatwo się lepią.
Tarka to tarka, zostaw blender w spokoju – to właśnie starte warzywa dodają kotletom kremowości, soczystości oraz intensywnego aromatu.
Dodaj do masy na samym początku sporą szczyptę soli – uwolni to sok z kalafiora, dzięki czemu kotlety będą się łatwo kleić.
Nie próbuj pomijać pieprzu ziołowego – to najważniejszy składnik, który dodaje kotletom swojskiego aromatu.
To samo dotyczy syropu z agawy – odrobina słodyczy nadaje odpowiedniej głębi smaku! Możesz zastąpić go innym słodem, ale nie próbuj pomijać tego dodatku.
Umycie rąk po wyrobieniu masy jest bardzo ważne – dzięki temu kotlety łatwo się formują, są równe i chrupiące.
Gotowe uformowane kotlety możesz mrozić, upieczone możesz przechowywać do tygodnia w lodówce, świetnie smakują na zimno.