Seler będzie się piekł w skórce, więc go nie obieraj. Dokładnie go umyj i wyszoruj, aby był należycie przygotowany do pieczenia. Gruszkę obierz ze skórki, a później za pomocą widelca, ugnieć ją na jednolitą masę. Ząbki czosnku zmiażdż dłonią lub dużym nożem, aby podczas pieczenia aromat czosnku przeszedł na seler. Możesz również przecisnąć czosnek przez praskę i dodać do masy gruszkowej. Seler polej oliwą, sosem sojowym, octem balsamicznym, dodaj przyprawy oraz masę gruszkową. Wszystko dokładnie wetrzyj w seler, czynność powtórz kilkukrotnie. Na koniec skrop go sokiem z połówki cytryny, przypraw solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowany seler, zawij szczelnie w papier do pieczenia i włóż na blasze do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 1-2 godziny (zależy od piekarnika). Najlepiej sprawdzać co jakiś czas czy seler jest już gotowy poprzez wbicie długiej wykałaczki szaszłykowej – jeśli będzie wchodziła łatwo, wtedy można go wyjmować.
Pieczeń z selera w gruszkowej marynacie pokrój na 6-8 sporych części i serwuj z ziemniaczkami i buraczkami.