Kiedy spody wystygną – możesz przystąpić do składania miodownika. Przygotuj polewę poprzez rozpuszczenie czekolady z dodatkiem oleju.
W tej samej formie w której pieczone było ciasto ułóż pierwszy spód. Masy można nałożyć w dwóch konfiguracjach albo jedna warstwa cała budyniowa, druga cała daktylowa, albo w każdej z dwóch warstw zarówno budyń jak i daktyle. Jak wolisz.
Wersja 1: na pierwszy spód wyłóż cała masę budyniową, nakryj drugim i wyłóżna niego 1/2 masy daktylowej. Przykryj trzecim spodem, rozsmaruj pozostałą masę daktylową. Posyp orzeszkami. Polej roztopioną czekoladą.
Wersja 2: Na pierwszy spód nałóż 1/3 daktyli, następnie 1/2 masy budyniowej, przykryj drugim spodem. Ponownie nałóż najpierw 1/3 masy daktylowej oraz 1/2 masy budyniowej. Przykryj 3 spodem. Wyłóż ostatnią część masy daktylowej, posyp orzeszkami i polej czekoladą.
Masa budyniowa potrzebuje trochę czasu w lodówce, żeby stężeć, dlatego więc lepiej układać warstwy w formie tak, żeby przypadkiem nie wydostała się poza ciasto.
Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.