Ten Wege rosół jest treściwy, o głębokim kolorze jak i równie głębokim smaku. Długo gotowany, pełen warzyw i aromatycznych przypraw – to prawdziwa zupa mocy.
Warzywa dokładnie wyszoruj, nie obieraj i nie przekrojone włóż do dużego garnka. Umytą cebulę obierz, łupiny przełóż do garnka (dodadzą pięknego koloru) a wnętrze cebul przekrój na pół i każdą opal nad ogniem kuchenki do czasu, aż będzie wyraźnie przypalona. Jeśli nie masz kuchenki to ułóż je na blasze piekarnika postawionej na najwyższej półce i opalaj przez 15 minut lub do czasu, aż zaczną ciemnieć.
Opalone cebule dodaj do warzyw w garnku, do tego dodaj łodyżki natki pietruszki, pozostałe składniki wraz z przyprawami i łyżeczką soli. Wlej 2,5 litra zimnej wody, przykryj i podgrzewaj na średnim ogniu do czasu, aż się zagotuje.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz gaz i gotuj na minimalnym ogniu przez przynajmniej 3 godziny. Wywar powinien jedynie „mrugać”, a garnek musi być przez cały czas przykryty.
Ugotowany rosół przecedź przez sito, na którym zostaną wszystkie warzywa i przyprawy. Na koniec warzywa bardzo dokładnie wyciśnij tak, aby oddały wszystkie soki do garnka – to w nich jest najcenniejszy smak. Tak przygotowany rosół możesz doprawić jeszcze do smaku odrobiną soli lub pieprzu, podawaj tradycyjnie z makaronem, posiekanymi liści pietruszki i małym kawałkiem marchewki z wywaru lub pij jak bulion z dużego kubka.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Wege rosół pochodzi z blogu Jadłonomia.