Grzybki marynowane
Marynowane grzybki to tradycyjna polska potrawa popularna na imprezach i podczas świąt Wielkanocnych i Bożego Narodzenia. Świetna przekąska z ostrym, octowym posmakiem.
Porcje Czas przygotowania
2 średnie słoiki 30minut
Porcje Czas przygotowania
2 średnie słoiki 30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Grzyby dokładnie oczyść, większe pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj cebulę.
  2. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć grzyby z cebulą i gotuj przez ok. 10-15 minut. Następnie odcedź i zostaw do wystygnięcia.
  3. W tym czasie przygotuj zalewę: zagotuj wodę, ocet, cukier, sól oraz resztę przypraw i gotuj przez kilka minut ciągle mieszając.
  4. Grzyby wraz z cebulą powkładaj do suchych i wysterylizowanych słoików. Zalej gorącą zalewą, dokładnie zakręć i odstaw dnem do góry. Po wystygnięciu wstaw do domowej spiżarni.
  5. Marynatę można dowolnie modyfikować, np. dodać papryczki chili w celu nadania ostrego smaku, z kolei goździki, cynamon i kardamon nadadzą słodko- korzennego smaku.
Pozostałe informacje

Ten przepis na „Grzybki marynowane” został przygotowany specjalnie dla kampanii Tydzień na Weganie.

Foto: © alicja neumiler- Adobe Stock