Podgrzej trochę oleju w dużym garnku lub woku na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodaj cebulę. Smaż przez 3-5 minut aż do uzyskania przezroczystości. Teraz dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
Wmieszać marchewki i pomidory. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Częściowo przykryj garnek i gotuj przez 5-8 minut, aż marchew będzie trochę bardziej miękka.
Następnie dodać i wymieszać puree z dyni, ciecierzycy, mleko kokosowe, wodę i przyprawy.
Doprowadź całość do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż marchewka będzie gotowa.
Podawaj z ryżem, quinoą, kaszą gryczaną lub innymi zbożami. Skrop każdą podaną porcję sokiem z limonki.
Pozostałe informacje
Ten przepis na Asia Bolognese pochodzi z bloga „Emilie Eats”