Spring rolls
Delikatne wstążki makaronowe, świeże warzywa, aromatyczne grzyby, nadzwyczaj odżywcze glony i zdecydowany smak mięty, a to wszystko zawinięte w papier ryżowy. Spring rolls – bo o nich mowa – łączą w sobie lekkość i delikatność z niezwykłym bogactwem smaków. Słodko-ostry sos nadaje im dodatkowego charakteru i sprawia, że trudno się im oprzeć.
Składniki
Sos:
Sposób przygotowania
  1. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i posiekaj na około 5-centymetrowe kawałki. Grzyby mun ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i drobno posiekaj. Glony namocz w wodzie przez około 15 minut, aż znacznie zwiększą objętość i staną się zielone. Odcedź i drobno posiekaj. Kapustę poszatkuj, marchewki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Listki mięty drobno pokroić. W dużej misce wymieszać makaron ryżowy, kapustę, marchewkę, grzyby, glony i listki mięty. Doprawić sosem sojowym i w razie potrzeby pieprzem i solą.
  2. Arkusz papieru ryżowego zamocz w ciepłej wodzie i delikatnie przełóż na talerz. Na papier wyłóż około 2 łyżki farszu i zawiń, zaczynając od złożenia boków, a następnie rolując (podobnie jak krokiety). Tak samo postąp z pozostałymi arkuszami. Gotowe spring rollsy przełóż na talerz i przykryj ściereczką.
  3. Przygotuj sos: do wyciśniętego z limonek soku dodaj starty na drobnych oczkach imbir, rozgnieciony ząbek czosnku, syrop klonowy, ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszaj. Gotowe spring rollsy zanurzaj w sosie i smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Springrolls pochodzi z blogu vege z miłością.

Foto © Canva