Propozycje książkowo-filmowe

Wegańskie gotowanie i sposób odżywiania oraz powody przemawiające za weganizmem stają sie tematem coraz większej ilości książek i filmów. Dostępne są już: książki informacyjne i kucharskie, filmy dokumentalne i fabularne oraz krótkie filmiki, które przybliżają różne aspekty weganizmu. Na tej stronie przedstawiamy Ci nasze ulubione propozycje książek i filmów. Pozwól się zainspirować.

Książki kucharskie

Książki kucharskie dostępne na rynku polskim warte polecenia to…

»Jadłonomia – Kuchnia roślinna« Marta Dymek
(wyd. Dwie Siostry)
»Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata« Marta Dymek
(wyd. Marginesy)
»Jadłonomia po polsku« Marta Dymek
(wyd. Marginesy)
»Pyszności z roślin« Paweł Ochman
(Społeczny Instytut Wydawniczy Znak)
»Roślinna Kuchnia Regionalna« Paweł Ochman
(wyd. Marginesy)
»Wegan Nerd Moja roślinna kuchnia« Alicja Rokicka
(wyd. Nasza Księgarnia)
»Słodka Wegan Nerd. Moje roślinne desery« Alicja Rokicka
(wyd. Moja Księgarnia)
»Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta« Alicja Rokicka
(wyd. Marginesy)
»ErVegan Kuchnia roślinna dla każdego« Eryk Wałkowicz
(wyd. Flow Books)
»Ervegan Roślinny lunchbox dla każdego« Eryk Wałkowicz
(wyd. Flow Books)
»ErVegan Roślinny comfort food« Eryk Wałkowicz
(wyd. Flow Books)
»Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe« Karolina Gawrońska
(wyd. Buchmann)
»Vegenerata sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij« Przemysław Ignaszewski
(wyd. Burda Publishing Polska)
»Bez jaj. Roślinna cukiernia« Agata Wilkowska
(wyd. Publicat)
»Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru« Ina Rybarczyk
(Dom Wydawniczy Rebis)
»Łowcy smaków. Cztery pory roku. Kuchnia roślinna bez glutenu i rafinowanego cukru« Ina Rybarczyk
(Dom Wydawniczy Rebis)
»Prosto z roślin. Radosna sztuka celebrowania weganizmu« Alicja Radej
(wyd. Pascal)
»Hummusy i pasty« Konrad Budzyk
(wyd. Flow Books)
»Więcej warzyw na talerzu« Magdalena Gembacka
(wyd. Marginesy)
»God Food. Boska kuchnia Malki Kafki« Malka Kafka
(wyd. Znak Literanova)
»Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin«
Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol
(wyd. Publicat)
»Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin« Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski
(wyd. Publicat)
»Kuchnia wegańska« Magdalena Pieńkos
(wyd. SBM)
»Słodka kuchnia roślinna« Ida Kulawik, Kinga Błaszczyk-Wójcicka
(wyd. Galaktyka)
»Roślinna kuchnia polska« Ida Kulawik
(wyd. Dwie Siostry)
»Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych« Ida Kulawik
(wyd. Dwie Siostry)
»Love Vegan. Gotowy jadłospis na 21 dni« Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Hanna Stolińska-Fiedorowicz
(wyd. Agora)
»Roślinna kuchnia rodzinna« Olga Smile, Weronika Smile
(wyd. Zwierciadło)
»Roślinny nabiał – 133 przepisy na potrawy bez laktozy« Olga Smile
(wyd. Zwierciadło)
»Misa Mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat« Ługowska Ewa
(Społeczny Instytut Wydawniczy Znak)
»Kuchnia wegańska dla singli« Marta Krawczyk
(wyd. SBM)
»Dieta wegańska na cztery pory roku« Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska
(wyd. RM)
»Wegańska kuchnia polska« Edyta Stępczyńska
(wyd. Gaj)
»Wegańskie desery. 100 przepisów« Marta Krawczyk
(wyd. SBM)
»Atelier smaku. 108 potraw bezglutenowej kuchni wegańskiej« Jola Słoma, Mirek Trymbulak
(Wyd. S&T)
»Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem« Weronika Madejska
(wyd. Septem)
»Warzywa górą. Od korzeni po liście« Katarzyna Gubała
(wyd. Burda Media Polska)
»Wege w kwadrans« Katarzyna Gubała
(wyd. Septem)
»Wegemania« Magdalena Pieńkos
(wyd. SBM)
»Moje ulubione wegańskie przepisy« Anna Sudoł (Ebook)
»Wegańskie słodkości Kingi Paruzel« (Ebook)
»Wegańskie Słodycze. Zdrowe desery, którymi zachwycisz świat« Kaya Wege Wróżka (Ebook)
»Gotuj z radością« Owsiana (Ebook) »Jedzenie performatywne« Monika Fudała, Karolina Stachura (Ebook)
»Proste i zdrowe obiady wegańskie« Irena Owsiak (Ebook) »Foodbook, czyli co gotuję każdego dnia?« Karolina Sobańska (Ebook)
»Wegańska spiżarnia« Miyoko Schinner
(wyd. Vivante)
»Thug Kitchen. Gotowanie bez zbędnego pieprzenia« Thug Kitchen
(wyd. Mamania)
»La Veganista. Apetyt na wegańskie potrawy« Nicole Just
(wyd. Esteri)
»La Veganista. Superfood« Nicole Just
(wyd. Esteri)
»Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko« Dana Shultz
(wyd. Pascal)
»Bosh! Proste przepisy na wyśmienite dania kuchni roślinnej« Firth Henry, Theasby Ian
(wyd. Studio Koloru)
»Smakowita Ella« Ella Woodward
(wyd. Znak)
»Weganizm daje moc« Brazier Brendan
(wyd. Vivante)

Książki o weganizmie i wegetarianizmie

To książki o tematyce ochrony i praw zwierząt oraz korzyściach płynących z diety roślinnej, będące doskonałą lekturą dla początkujących wegan i wegetarian i nie tylko:

Filmy i filmy dokumentalne

W tym filmie reżyser Kip Anderson pokazuje wpływ chowu przemysłowego zwierząt na środowisko naturalne i stara się dowiedzieć dlaczego znane potężne organizacje milczą na ten temat. Do tej pory tylko w wersji angielskiej.

W tym krótkim, interesującym filmie dowiesz się przede wszystkim o zaletach wegańskiego odżywiania dla zdrowia

Dokument opowiadający o stosunku człowieka do zwierząt oraz przedstawiający historię weganizmu a także etyczne, ekologiczne i zdrowotne powody przejścia na weganizm (wersja z polskimi napisami)

To film ukazujący pozytywne aspekty wegańskiego stylu życia w sposób bardzo przystępny i optymistyczny, bazując przy tym na naukowych faktach.

Widz tego filmu towarzyszy miłośnikom sera i mięsa na ich drodze przechodzenia na wegańskie odżywianie oraz poznaje ciemną stronę chowu przemysłowego zwierząt (film zawiera drastyczne sceny!).


Foto © janinajaak- Shutterstock

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa