Odżywianie oparte na produktach odzwierzęcych może wywoływać różne konsekwencje dla zdrowia:
1. Podwyższony poziom cholesterolu
Podwyższony poziom LDL we krwi (LDL – tzw.zły cholesterol) ma bezpośredni związek z ryzykiem chorób układu krążenia, a co za tym idzie z przedwczesną umieralnością.
W przeciwieństwie do ludzi odżywiających się konwencjonalnie weganie nie spożywają tłuszczy zwierzęcych, a co za tym idzie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych i żadnego szkodliwego cholesterolu, a zamiast tego dużo więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, dzięki temu mają korzystniejszy poziom LDL we krwi, co sprzyja lepszemu zdrowiu.
2. Podwyższone ciśnienie (nadciśnienie)
Nadciśnienie w Polsce dotyka co trzecią osobę dorosłą (ponad 10 mln Polaków). Choroby układu sercowo-naczyniowego: m.in. zawał serca czy udar mózgu, mające związek z nadciśnieniem, są przyczyną około połowy zgonów w Polsce.
Jak pokazują liczne badania (np. to badanie), wegetarianie, a przede wszystkim weganie cierpią na nadciśnienie znacznie rzadziej niż osoby odżywiający się konwencjonalnie. Nie bez znaczenia jest też mniejsza waga ciała i ogólnie zdrowsze odżywianie charakteryzujące się wysokim spożyciem owoców i warzyw i niskim spożyciem tłuszczów (zwłaszcza tych szkodliwych).
3. Nowotwór jelita grubego
Jednym z najczęstszych nowotworów w Polsce występującym zarówno u mężczyzn, jak i kobiet jest nowotwór jelita grubego.
Udowodniono naukowo, że bezpośredni wpływ na zachorowanie na ten nowotwór ma częste spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa (np.kiełbasa). Podwyższone ryzyko nowotworu wiąże się ze szkodliwymi substancjami, które powstają podczas smażenia, grillowania i pieczenia oraz niekorzystnymi dla zdrowia azotynami stosowanymi w przetwórstwie mięsa. Składniki te uszkadzają DNA, a także wywołują niebezpieczne procesy w komórkach.
4. Cukrzyca
W Polsce jest teraz około miliona osób chorych na cukrzycę, z czego około 80% to cukrzyca typu II.
Jak wykazały przeprowadzone na szeroka skalę badania w USA (które dotyczyły uczestników niepalących wcale lub prawie wcale i nie spożywających wcale lub prawie wcale alkoholu), że ryzyko zachorowania na cukrzycę jest o połowę niższe u wegetarian niż u osób odżywiających się konwencjonalnie. Jeśli chodzi o wegan to prawdopodobieństwo tej choroby wynosi tylko niewiele ponad ⅓ w stosunku do osób spożywających produkty odzwierzęce. Istotne jest tutaj to że, im bardziej roślinna dieta, tym bardziej maleje ryzyko zachorowania na cukrzycę i ma to bezpośredni związek z niższą wagą ciała u wegetarian i wegan oraz większą zawartością błonnika w żywności roślinnej.
Wykazano również, że prawdopodobieństwo cukrzycy typu II rośnie o 30-40% już w przypadku spożywania mięsa czy ryb (świeże lub przetworzone) raz w tygodniu.
5. Antybiotyki
Ponieważ higiena i warunki, w jakich zwierzęta są trzymane, są bardzo złe, stosowanie antybiotyków w chowie przemysłowym zwierząt jest na porządku codziennym. Antybiotyki, pomimo odgórnego zakazu Unii Europejskiej, są używane również w celu przyśpieszenia wzrostu masy ciała zwierząt. Szacuje się, że w Polsce na 1 kg mięsa przypada 140,8 mg antybiotyku.
Weź pod uwagę: wysokie zastosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt (obok tak samo wysokiego zastosowania leków przeznaczonych dla ludzi) skutkuje pojawieniem i rozprzestrzenianiem się infekcji MRSA, wywołanej przez bakterię odporną na antybiotyki, co prowadzi do znacznego ryzyka chorób, a nawet śmierci u ludzi.
Szczepy MRSA można wykryć w surowym mięsie pochodzącym od wszystkich zwierząt rolnych. Ponadto tak powszechne stosowanie antybiotyków w rolnictwie ma niebywale negatywny wpływ na środowisko naturalne, ponieważ odchody zwierząt rolnych, które zawierają antybiotyki, zanieczyszczają glebę i wody gruntowe.