Większość alternatyw dla produktów mięsnych w tej chwili przypomina tradycyjne wędliny, kiełbaski czy kotlety obiadowe. Dlatego jeśli nie wyobrażaliście sobie dnia bez mięsa, te produkty pozwolą Wam przejść bez bólu na dietę roślinną. Warto spróbować rożnych produktów, żeby znaleźć swoje ulubione smaki. My prezentujemy wybrane, dostępne na polskim rynku. Znajdziecie je w sklepach ze zdrową żywnością, supermarketach, dyskontach, niektórych sklepach spożywczych oraz w sklepach internetowych. W poszczególnych linkach znajdziecie szczegółowe informacje o produkcie, składy oraz gdzie konkretnie można zakupić dany produkt.
kotlety, klopsy, burgery
Roślinny sznycel w panierce
Roślinny sznycel w panierce
Produkt wegański. Bogaty w białko. Niska zawartość tłuszczu. Wzbogacony o witaminę B12 i żelazo.
Roślinne klopsy klasyczne z Dobrej kalorii zawierają 25 % białka, 100% natury, bez konserwantów, barwników, glutaminianu fosforanów, bez soi, moc kiełków, naturalne źródło błonnika, żelaza, magnezu, potasu oraz witaminy B1.
Produkt panierowany, do smażenia, grillowania, pieczenia, na bazie białka pszennego i grochowego. Cechuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczów nasyconych. Doskonały jako danie obiadowe – z surówką oraz ziemniakami, szybki lunch – pokrojony, wrzucony do sałatki, pożywna kolacja – zapieczony z pieczarkami i serem.
Bezmięsna alternatywa o prostym składzie, niskiej zawartości tłuszczu, bez kompromisów smakowych. Dzięki nowatorskiej technologii udało się uzyskać wyjątkową soczystość produktu.
Możesz go jeść ze wszystkim tym, co lubisz, dodając do fit sałatki, domowego kebaba, ulubionej zapiekanki czy też zjeść z frytkami i ketchupem – tutaj nie ma ograniczeń!
BOBOWINA® nie próbuje udawać mięsa. Przygotowane na bazie tego produktu potrawy są smaczne, sycące i doskonale nadają się dla osób na dietach wegańskiej, wegetariańskiej a także dla każdego, kto chce ograniczyć spożycie mięsa w swoim pożywieniu.
Idealnie skomponowany skład nadaje kabanosom charakterystyczną teksturę i unikalny wędzony smak.
Przygotowane w 100% ze składników roślinnych na bazie białka sojowego.
Bezmięsne Kiełbaski Białe to wspaniała alternatywa dla białej kiełbasy. Będą świetnym dodatkiem do żurku czy bigosu, doskonale sprawdzą się również podane z ziemniakami.
Mają smakowity lekko rybny aromat i wygodną do schrupania formę. Naturalne aromaty z alg morskich nadają im wyjątkowego rybnego smaku i aromatu, a zastosowane białka ryżu idealnie imitują strukturę białej ryby
Tofu naturalne to najczystsza forma tofu. Możesz je wykorzystać w swojej kuchni w różnorodny sposób przygotowując zarówno wytrawne dania jak i słodkie desery. Jest zdrowe i pożywne, a jedno opakowanie zawiera aż 43% dziennego zapotrzebowania na białko.
Miękkie i delikatne tofu, idealne do tajskiego curry czy japońskiej zupy miso. Doskonale się blenduje, więc świetnie sprawdzi się również jako baza do pulpecików, past czy deserów np. tofurnika.
Podstawowa wersja, czyli kostka naturalnego tempehu bez dodatków. Jest neutralny w smaku, co sprawi, że stanowi idealną bazę do stworzenia wielu dań. Można go zamarynować w ulubionych przyprawach, usmażyć lub zapiec.
Jest to idealny zamiennik fety. Ta wersja jest doskonale doprawiona: czosnkiem, chilli, papryką, pieprzem białym, kminkiem, imbirem, kardamonem, kurkumą.
to doskonała baza do tworzenia wszelkiego rodzaju kotletów, pulpetów oraz sosów do makaronów.
Świetnie sprawdzi się w sosie bolońskim oraz w lepieniu wegańskich klopsików.
Jest to doskonała baza do tworzenia gulaszy, sosów wegańskich. Kostkę wystarczy namoczyć w bulionie warzywnym i po odsączeniu podsmażyć z ulubionymi przyprawami.
To wielkie, prostokątne kotlety sojowe, z których można przyrządzić np. a la schabowego lub roladki.
Przyrządza się je jak tradycyjne kotlety sojowe, czyli gotuje w bulionie.