Witamina B2 jest najczęściej występującą witaminą. Pod nazwą Ryboflawina lub E101 pojawia się w małych ilościach na liście składników np.budyniu w proszku. Dzięki swojej pomarańczowo-żółtej barwie może być używana jako barwnik.
Rola witaminy B2 w organizmie
Witamina B2 pełni ważną rolę w wielu procesach jak: metabolizm energii i tłuszczów, rozwój embrionalny dziecka, wzrost i utrzymanie właściwego poziomu mieliny, inaczej mówiąc warstwy izolacyjnej chroniącej nerwy. Ponadto wspomaga odporność organizmu.
Gdzie występuje witamina B2 i jak ją sobie najlepiej dostarczyć
Witamina B2 występuje obok produktów zwierzęcych przede wszystkim w: orzechach, nasionach, grzybach i roślinach strączkowych, jak i również w zewnętrznych warstwach i kiełkach zbóż. W szczególności produkty pełnoziarniste zawierają witaminę B2. Doskonałym jej źródłem są kiełkujące zboża. Według Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie zalecane jest dzienne przyjmowanie witaminy B2 w ilości około 1,3 mg dla mężczyzn i od około 1,1 mg dla kobiet w zależności od wieku i aktywności fizycznej.
Zalecenia
Wegetarianie i osoby odżywiające się konwencjonalnie nie różnią się prawie wcale w dostarczaniu sobie witaminy B2 i mają przeważnie prawidłowy poziom tej witaminy w swoim organizmie. Jeśli chodzi o wegan, to badania wykazały, że część z nich ma wystarczająco ryboflawiny w ciele, natomiast część ma niedobór. W razie potrzeby można sprawdzić poziom tej witaminy we krwi.
Produkt | Zawartość witaminy B2 |
50 g migdałów | 0,30 mg |
100 g pieczarek | 0,45 mg |
50 g grzybów leśnych | 0,19 mg |
50 g pestek dyni | 0,16 mg |
100 g teksturowanej soi | 0,30 mg |
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej | 0,34 mg |
Źródło: Leitzmann, C. & Keller, M.(2013). Vegetarische Ernährung. Verlag Eugen Ulmer: Stuttgart