Cynk należy do grupy składników mineralnych i po żelazie jest ilościowo najważniejszym mikroelementem w ludzkim ciele. Jest również metalem dodawanym do lekarstw np. do maści na trądzik.
Rola cynku w organizmie
Cynk ma bardzo duże znaczenie w metabolizmie białek i kwasów nukleinowych, utrzymaniu prawidłowego poziomu kwasowo-zasadowego w ciele, syntezie DNA, tworzeniu komórek i gojeniu ran. Niedobór tego mikroelementu, ze względu na jego udział w kluczowych procesach organizmu, prowadzi do wielu schorzeń jak np. zahamowanie wzrostu w czasie dojrzewania i zaburzenia widzenia.
W jakich produktach jest cynk i jak go sobie najlepiej dostarczyć
Cynk znajduje się w wielu roślinnych produktach takich jak: wyroby zbożowe pełnoziarniste (płatki owsiane czy pełnoziarnista mąka pszenna), kasza jaglana, pestki dyni i soczewica.
Gorsza przyswajalność cynku z roślin wynika z obecności takich składników jak: żelazo, wapń i fityniany (w zbożach i roślinach strączkowych), tanina (w kawie i herbacie). W tej sytuacji dodanie kwasku cytrynowego (np.w postaci soku z cytryny) polepszy wchłanialność cynku do organizmu z bogatych w fityniany produktów. Również moczenie i kiszenie pomaga zneutralizować fityniany w zbożach i strączkowych a dzięki temu zwiększyć przyswajalność cynku w organizmie człowieka.
Zalecane spożycie
Dorosły mężczyzna powinien przyjąć około 10 mg a kobieta około 7 mg cynku dziennie. Weganie i wegetarianie oraz kobiety w ciąży, karmiące, młodzież i starsi powinni szczególnie uważać na wystarczające dostarczanie sobie tego pierwiastka. Jednakże dotychczasowe badania nie wykazały większego ryzyka niedoboru cynku u wegan i wegetarian niż u ludzi odżywiających się konwencjonalnie.
Produkt | Zawartość cynku |
100 g płatków owsianych | 4,1 mg |
50 g orzechów brazylijskich | 2,0 mg |
200 g mąki pszennej (typ 1700) | 6,4 mg |
100 g obranego prosa (kasza jaglana) | 2,9 mg |
100 g naturalnego ryżu | 1,5 mg |
50 g pestek dyni | 3,5 mg |