Zastąpienie produktów mlecznych jest w obecnej rzeczywistości coraz prostsze. Chociaż w polskich sklepach przodują na razie mleka roślinne i serek tofu, to baza roślinnych nabiałowych zastępników wciąż się powiększa. Poza mlekiem sojowym, kupimy już bez problemu mleko migdałowe, ryżowe, owsiane i orkiszowe, w sklepach pojawiają się jogurty sojowe i śmietanki na bazie soi lub owsa, sojowe serki do smarowania pieczywa, wegeplastry serowe i sery na bazie nerkowca. Oto kilka z naszych propozycji:
zamienniki mleka
Nie mleko owsiane (tł. 1,8%)
Nie mleko owsiane (tł. 1,8%)
Ma pyszny i łagodny smak, a do tego jest w 100 % roślinne i stworzone z… owsa!Dodaj go do kawy, płatków, smoothie, owsianki lub po prostu popijaj prosto ze szklanki.
Jest to produkt w 100% naturalny, doskonale zastępujący krowie mleko. Polecany dla alergików, osób nietolerujących laktozy oraz wegan. Wyprodukowany z wody i nasion soi, jest niezwykle odżywczy, bogaty w witaminy i składniki mineralne.
To roślinna alternatywa mleka na bazie lekkostrawnego ryżu bez dodatku cukru. Źródłem naturalnej słodyczy smaku jest ryż, a sam napój jest też źródłem wapnia potrzebnego do utrzymania zdrowych kości.
Świetnie sprawdza się do picia solo, albo jako składnik koktajli i shake’ów.
Delikatny w smaku, idealny prosto z opakowania do kanapek. Wspaniale się topi w toście czy zapiekance. Dzięki delikatnemu smakowi, doskonały zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Pyszna alternatywa dla sera.
Wegańskie plastry o strukturze, aromacie i smaku popularnego Cheddara. Dzięki wygodnym plastrom doskonale pasuje do kanapek, a po pokrojeniu w mniejsze części – do sałatek i przekąsek. Nadająca się do topienia konsystencja sprawia, że to idealny wybór do zapiekanek, tostów, burgerów i pizzy.
Wegański ser żółty z czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem charakteryzuje się wyrazistym smakiem. świetnie sprawdzi się w kanapkach, sałatkach oraz jako samodzielna przekąska. Plastrów wegańskich można używać jako składnika zapiekanek, pizzy czy tostów, ponieważ zapieka się tak samo dobrze jak tradycyjny ser.
Produkt sojowy do gotowania – zamiennik śmietanki (14% tł.)
Produkt sojowy do gotowania – zamiennik śmietanki (14% tł.)
Z pomocą tego produktu możesz stworzyć pyszne desery, zabielać kremowe sosy i dodawać do każdego dania, które normalnie wzbogaciłbyś jej mlecznym odpowiednikiem.
To jeden z bardziej poszukiwanych przez Wegan produktów.Wszyscy doskonale wiemy do czego się nadaje – do deserów, lodów, świeżych i mrożonych owoców, wafli, lub po prostu… bezpośrednio do buzi!
Wegański odpowiednik sera inspirowany oryginalnymi greckimi smakami.Do sałatek, farszów, na zimno i na ciepło. Delikatnie słony, nieco pikantny – to smak, który kojarzy się z greckim serem.
Wyrazisty w smaku, kremowy ser tworzony z orzechów nerkowca poddanych procesowi fermentacji żywymi kulturami bakterii. Lekko słodkawy, a zarazem kwaskowaty smak fermentowanych orzechów jest dominujący, jednak złamany idealnie zbalansowaną ilością wytrawnej czarnuszki.