Indyjskie pulpety brokułowe w jogurtowym sosie
Indyjskie pulpety brokułowe to typowe danie kuchni indyjskiej, które dzięki wielu egzotycznym przyprawom ma wyjątkowy smak i aromat. Pasuje znakomicie do papadomsów.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 1godziny
Porcje Czas przygotowania
4porcje 1godziny
Składniki
Pulpety
Sos jogurtowy
Sposób przygotowania
  1. Na pulpety: podgrzej piekarnik do 220 stopni. W misce wymieszaj dobrze mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, zmieloną kurkumę, Garam Masala, sól i proszek do pieczenia. Dodaj wodę, jogurt roślinny i olej i wszystko wymieszaj aż powstanie gęsto-płynna masa. Jeśli potrzeba dolej więcej wody lub dodaj jeszcze mąki z ciecierzycy.
  2. Brokół, cebulę i chili dodaj do masy i dobrze wymieszaj aby wszystkie warzywa były pokryte masą. Następnie „kluchy” z masy o wielkości dwóch łyżek ułóż (w odstępach od siebie) na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spryskaj trochę olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika na siedemnaście do dziewiętnastu minut. Po czym przełóż na około 30 sekund na górny poziom pod sam grill, aby góra pulpetów trochę się przypiekła.
  3. Aby zrobić jogurtowy sos: wlej do miski jogurt roślinny, mąkę z ciecierzycy, zmieloną kurkumę i sól i wymieszaj wszystko trzepaczką na gładko. Następnie dolej wody i wymieszaj, tak aby uzyskać konsystencję płynnej masy.
  4. Podgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż kminek na gorącym oleju przez 30 sekund. Dodaj imbir, czosnek, ziarna kozieradki, czerwone chili i asant i od czasu do czasu mieszając smaż, aż czosnek uzyska złocisty kolor. Dodaj teraz pieprz cayenne i mieszając jeszcze chwilę smaż.
  5. Dodaj parę kropli wody, aby zredukować temperaturę na patelni. Zmniejsz ogień na średnio-mały. Teraz dodaj jogurt, wszystko razem zagotuj i od czasu do czasu mieszając gotuj przez około 12-14 minut. Jogurt powinien mocno zgęstnieć. Jeśli jednak wolisz bardziej płynną konsystencję – dolej trochę wody.
  6. Gotuj jogurt jeszcze przez 5 minut, tak aby mąka z ciecierzycy dobrze się rozpuściła. Według uznania dopraw solą i przyprawami. Dla bardziej kwaśnego smaku dodaj trochę soku z cytryny. Pulpety serwuj zanurzone w sosie jogurtowym lub sos jogurtowy obok do polania. Dla urozmaicenia: łyżeczkę oleju podgrzej na małej patelni na średnim ogniu, dodaj 1/2 łyżeczkę pieprzu cayenne i takim rozgrzanym i doprawionym olejem polej po jogurcie i pulpetach.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Indyjskie pulpety brokułowe z jogurtowym sosie pochodzi z książki »Vegane indische Küche« autorki: Richa Hingle.
Foto © Richa Hingle