Paprykarz warzywny
Kolejny klasyk polskiej kuchni to Paprykarz warzywny – jego sekret tkwi w niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Nadaje się doskonale jako przystawka lub w postaci pasty do chleba.
Czas przygotowania
30minut
Czas przygotowania
30minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Marchew, seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej i dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż na złoto. Dodaj starte warzywa. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnie. Smaż 10 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki następnie pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych warzyw. Wrzuć przyprawy, płatki, sos sojowy i dym w płynie. Wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. W razie potrzeby dopraw według uznania.
  2. Zblenduj delikatnie tak by warzywa wciąż były wyczuwalne. Wystudź i wstaw do lodówki na minimum 1h. Taką gotową pastą możesz smarować pieczywo.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Paprykarz warzywny pochodzi z blogu veganlove.

Foto © veganlove.